17.02.2016

Nov merilni sistem Burja v Vipavski dolini

Ko piha premočna burja, sistem avtomatsko obvesti voznike o zapori prometa in na spremenljivih prometnih znakih prikaže, na katerem odseku in za kakšno vrsto vozil velja zapora.

Ob močni burji v Vipavski dolini smo 16.2.2016 vključili sistem za spremljanje burje, ki ga sestavljajo merilniki vetra in spremenljiva prometno - obvestilna signalizacija na terenu ter sistem za nadzor in krmiljenje prometa v okviru centra za upravljanje in vodenje prometa (CUVP) v regionalnem nadzornem centru (RNC) Dragomelj.

Ob močni burji v Vipavski dolini smo 16.2.2016 vključili sistem za spremljanje burje, ki ga sestavljajo merilniki vetra in spremenljiva prometno - obvestilna signalizacija na terenu ter prikaz na SCADI v Centru za upravljanje in vodenje prometa (CUVP) Dragomelj.

V Vipavski dolini se redno srečujejo z močno burjo, ki posebej ogroža voznike tovornih vozil. Za zagotavljanje večje varnosti in informiranosti je Asist v sodelovanju s partnerjem  Q - Free Traffic Design za naročnika DRSI na državni cesti od Razdrtega do Ajševice postavil sistem za merjenje in opozarjanje pred nevarnostjo burje

 

Sistem sestavlja 8 merilnih mest in 11 obvestilnih tabel. Vipavska dolina je po novem razdeljena na štiri vetrovne cone. V vsaki vetrovni coni sta postavljeni po dve merilni mesti burje – merilci hitrosti vetra, ki so vgrajeni na lokacijah: Podnanos, Manče, Žapuže, Zemono, Ajdovščina vzhod, Potoče, Vitovlje, Šmihel.

Pri hitrosti vetra, ki bi lahko ogrozil uporabnike ceste, sistem voznike avtomatsko obvesti preko spremenljivih tabel, ki so nameščene pred izpostavljenimi odseki: Razdrto, Podnanos, Manče, Vipava smer Podnanos, Vipava smer Ajdovščina, Ajdovščina smer Vipava, Ajdovščina smer Nova Gorica, Selo smer Ajdovščina, Selo smer Črniče, Vogersko, Ajševica.

Vsi podatki o hitrosti vetra (maksimalna in trenutna hitrost) in aktualne vsebine na znakih so prikazani na SCADI v centru Dragomelj pri Ljubljani. Operaterjem so na voljo tudi druge pomembne informacije o delovanju krmilnikov, merilnikov in spremenljive signalizacije. 

Želite prejemati sveže novice o naših novih produktih in ponudbah v vaš poštni nabiralnik?