Lumteca Pametna cestna razsvetljava

Optimalna osvetlitev cestišča glede na prometno obremenitev in osvetlitev okolice

Asist Lumteca je algoritem, ki zagotavlja optimalno osvetlitev cestišča glede na prometno obremenitev in osvetlitev okolice.

Standard CIE 115 (Osvetlitev cest za motoriziran promet in pešce) namreč predvideva različno osvetlitev cestišča glede na razred cestišča. Razred cestišča je kompleksno definiran, glede na hitrost vozil, prometno obremenitev (gostota in število vozil), strukturo prometa (vozila + pešci ali samo vozila), vozne pasove, prisotnost parkiranih vozil, preglednost in osvetlitev okolice. Nekateri parametri so konstantni, drugi (predvsem prometna obremenitev in osvetlitev okolice) pa variirajo tekom noči.

Lumteca je algoritem, ki v odvisnosti od teh parametrov prilagaja osvetlitev vozišča. LED tehnologija luči omogoča zvezno nastavitev svetilnosti, ki smo jo zaradi lažje vizualne kontrole ter lažje kontrole porabe razdelili v 10 stopenj zatemnitve. Lumteca glede na osvetlitev okolice in prometno obremenitev izbere najnižjo stopnjo osvetlitve, ki ustreza trenutnemu razredu cestišča, in s tem varčuje z energijo ter minimizira bleščanje luči.

Lumteca preračunava prometno obremenitev vsako minuto, kar daje možnost, da se hitro odzove na spremembe v prometu (npr. zastoj, nesreča) in s tem zaradi višje osvetlitve zviša tudi prometno varnost. Enako je tudi v primerih, ko prometna obremenitev naraste zaradi zapore pasu.

Lumteca ima vgrajen tudi algoritem za preračun položaja sonca in časa sončnega vzhoda in zahoda. Preko tega določi višjo osvetlitev v času zore in mraka, ko je ambientalna osvetlitev okolice visoka (bleščanje sončnega vzhoda oz. zahoda) in je zato kontrast slab.

Želite prejemati sveže novice o naših novih produktih in ponudbah v vaš poštni nabiralnik?