V2I Pametna avtocesta

Asist je uspešno zaključil projekt V2I Pametna avtocesta

Asist zaključen projekt V2I Pametna avtocesta, komunikacija med vozili in infrastrukturo, V2I

V Septembru nam je uspelo uspešno zaključiti razvojni projekt V2I Pametna avtocesta, ki predstavlja novost v svetu inteligentnih transportnih sistemov in komunikacije med vozili in infrastrukturo v realnem času. Smo med prvimi na svetu z delujočim sistemom za komunikacijo med vozili in infrastrukturo (V2I, V2X).

Asistov sistem V2I Pametna avtocesta obvešča voznike o stanju na cesti v realnem času in omogoča reakcije, ki vodijo v manj zastojev, manj nesreč, manj ustavljanj in speljevanj, hitrejše potovalne čase in čistejši zrak; torej udobno, varno in varčno vožnjo. Projekt je bil sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropske Unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

V 24 mesecih intenzivnega dela smo razvili:

-       RSU (Road Side Unit) obcestno enoto,

-       OBU (On Board Unit) enoto za uporabo v vozilih,

-       Simulatorje drugih sistemov na avtocesti za potrebe realizacije projekta

 

Poleg omenjenega smo razvili delujočo komunikacijo med:

-       V2I prometno procesnim strežnikom in V2I enoto (mejnik 1)

-       V2I enoto in V2I prometno procesnim strežnikom (mejnik 2)

-       V2I prometno procesnim strežnikom in upravno nadzornim centrom (mejnik 3)

-       V2I enotami in V2X napravami v vozilih (mejnik 4)

Testiranje produkta/sistema je potekalo najprej v preizkuševalnem laboratoriju, kjer smo vzpostavili celotno infrastrukturo za simuliranje realnega okolja. Ko je bilo delovanje posameznih razvitih komponent sistema ustrezno, smo komponente vgradili v realno okolje, na testno mesto pred južnim delom predora Šentvid v Ljubljani, kjer smo potem izvajali nenehna testiranja za doseg pravilnega delovanja komunikacije in odzivnosti sistema v realnem času.

Na našem youtube kanalu si lahko ogledate tudi narejene videe o testiranju in zaključenem projektu V2I Pametna avtocesta.

Septembra 2018 smo s testiranji sistema zaključili in potrdili uspešno zaključen razvojni projekt V2I Pametna avtocesta. Z rezultatom smo izredno zadovoljni in se veselimo prihodnjih predstavitev širši zainteresirani javnosti in trženjskih aktivnosti, pri čemer upamo na prepoznavo prednosti sistema s strani odgovornih deležnikov v čim večjem obsegu.

Z doseženim rezultatom projekta V2I Pametna avtocesta, t.j. zaključenim razvijem in izdelanimi napravami in sistemom za komunikacijo med avtocestno infrastrukturo in vozili (naprave z V2I komunikacijo) smo uspešno dosegli vse cilje projekta: 

  • Razvoj opreme za V2I pametne sisteme na avtocestah
  • Pozicioniranje podjetja Asist in posledično Slovenije kot ene od nosilk na področju razvoja V2I tehnologij v EU
  • Razvoj novih tehnoloških rešitev in pripravo na diseminacijo in trženje.

 

Projekt V2I Pametna avtocesta je dobil spodbudo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije ter je sofinanciran s strani Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, v znesku 305.505,26 eur. Več o tem na: www.eu-skladi.si

 

Želite prejemati sveže novice o naših novih produktih in ponudbah v vaš poštni nabiralnik?